Miros de pâine caldă pe vremea asta rece? O da! O pâinică făcută de mânuțele voastre nu se compară cu nicio pâine de fițe din comerț. Aveți nevoie de câteva ingrediente și puțină răbdare până crește aluatul ;)
I N G R E D I E N T E:
500g făină albă tip 0 sau manitoba
1 plic drojdie uscată
½ linguriță cu sare
2 ouă la temperatura camerei
200ml lapte călduț 3.5% grăsime + 1 lingură de zahăr brun
50ml unt topit
Pentru final: 1 ou bătut bine pentru uns și susan
...............
! Foarte importat: toate
ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Puteți
folosi un mixer cu cârlig pentru aluat sau frâmântați de mână.
Puteți face o singură pâine împletită din toată coca sau o pâinică formată din mai multe chifle.
1. Puneți făina și drojdia uscată în
bolul în care veți frământa aluatul. Amestecați ușor.
2. Amestecați sarea cu făina.
3. Adăugați ouăle peste făină.
4. Încălziți laptele pe foc
mic (atenție – NU trebuie să fie FIERBINTE, doar călduț). Adăugați zahărul brun și amestecați până se dizolvă.
5. Adăugați laptele treptat în
bol și începeți să frământați 2-3 minute până se combină frumos toate
ingredientele.
6. Adugați untul topit și
frământați bine cel puțin 15 minute. La final aluatul trebuie să fie neted şi
elastic.
7. Puneți aluatul într-un bol
mânjit cu ulei (ca să nu se lipească) și acoperiți cu un prosop sau folie de
plastic. Lăsați aluatul la crescut 1 oră sau până își dublează volumul - la loc
cald. Este important să nu fie frig în casă.
8. Puteți face o singură pâine din toată coca sau o pâinică formată din mai multe chifle. Voi alegeți! Ungeți palmele și suprafața
de lucru cu ulei și formați pâinea dorită.
9. Pentru pâinea împletită: formați 3 șnururi egale și împletiți ca pe o coadă :)
10. Pentru pâinea formată din chifle: cântăriți tot aluatul și împărțiți la câte chifle doriți să faceți. Eu am făcut 16 buc și le-am așezat într-o tavă cu hârtie de copt (dimensiune tavă 25x25cm).
11. Acoperiți pâinea cu un prosop și o mai lăsați la crescut 15 min.
13. Introduceți tava la
cuptorul preîncălzit - 180 grade pentru 30 minute. La final păinea trebuie să fie frumos
rumenită.
Poftă mare! ;)