Faceți căutări pe acest blog cu diacritice

RAW VEGAN: Tort cu cremă de caju și lime în straturi de ciocolată (fără zahăr)


Nu stiam exact ce titlu sa-i dau. Este prima mea reteta 100% creatie proprie :)) Nu va temeti, am testat-o de doua ori pana sa ajung sa o scriu acum pentru voi. Am ajustat si customizat cantitatile in asa fel incat papilele voastre gustative sa explodeze de placere. Un tort sanatos, fara zahar. Dulce acrisor cu gust de lime si cocos, dar si de ciocolata. Nu ma mai laud ca e o nebunie. II las pe altii sa o faca daca le-a placut reteta :)))
Din start trebuie sa va spun ca puteti face tortul in doua varinte. Voi alegeti. 
Daca il vreti in straturi (ca in poza) trebuie sa stiti ca o sa dureze ceva mai mult. Cand facem un tort raw vegan trebuie sa avem ceva rabdare pana se intareste la congelator. Ca atare.. cand il vrei si in straturi.. trebuie sa astepti pana se intareste bine un strat ca sa il poti aplica pe celalalt :) Dar o sa va detaliez mai jos.
Daca vrei partea mai simpla...il faci clasic. Blat, crema si la congelator cu el pana se intareste. Folosim toate cantitatile o data. Nu mai injumatatim nimic.
Bun...sa il facem. Il straturi ca arata mai fancy :)


  Ingrediente pentru blat:  

130g migdale crude
100g nuci
100g curmale moi fara samburi
25g cacao neagra
1 lingura sirop de artar/agave sau miere

Am folosit o forma mica de tort, detasabila cu diametru de 16cm. 
Daca ati optat sa faceti tortul clasic si nu in straturi, atunci puteti folosi o forma de tort detasabila cu diametru de 20cm.


Am pus in robotul de bucatarie toate ingredientele pentru blat si le-am mixat pana s-au maruntit bine. Ca sa obtin straturile in tort, am impartit compozitia de blat in doua. Mai exact, mi-au iesit 380g de blat si am pus pentru primul strat 190g. Intr-o forma de tort detasabila (16cm ø) am presat bine cu mana compozitia de blat (190g) pana s-a fixat perfect. Am bagat-o la congelator pentru 10 minute si m-am apucat de crema.


  Ingrediente pentru crema:  

260g caju crud (pus la inmuiat cu 3 ore inainte - trebuie sa fie bine hidratat)
100ml ulei de cocos (uleiul de cocos va intari compozitia la rece)
100ml lapte de cocos
100ml suc de lime (am folosit vreo 4 lime in total)
coaja rasa de la un lime (1 lingura)
50g sirop de artar/agave sau miere. (Indulcitorul vostru preferat)

Dupa ce am scurs caju-ul de apa in care a stat, am pus in blender toate ingredientele pentru crema si le-am mixat pana am obtinut o textura foarte fina. Si aici am facut la fel ca la blat, am impartit compoztia in doua. Ca sa merg la sigur eu am cantarit cantitatea si aveam in total 480g de crema.


Am scos blatul de la congelator si am pus peste el jumatate din crema, mai exact 240g. 
L-am pus iar la congelator doar ca de data asta chiar trebuie sa stea mai mult. In jur de 2 ore, pana se intareste crema bine. Altfel nu prea avem cum sa punem urmatorul (si ultimul) strat de blat.


Mi-am facut de lucru in astea doua ore. Curat in casa :)) 


Am scos forma de tort de la congelator, am verificat daca e bine intarita crema si am pus cealalta jumatate de blat. Am presat usor pe toata suprafata si am adaugat si restul de crema. Si gata. Am obtinut 4 straturi frumoase. 


Stiu...inca 2 ore de asteptat :)) L-am bagat iar la congelator sa se intareasca si ultimul strat de crema. 


Am ornat cu fulgi de migdale si multa dorinta :)) de a-l darui prietenei mele Oana. 


La Muli Ani draga mea Oana! Am vrut sa primesti de ziua ta un tort autentic. Inventat si testat de mine. Sa-l savurezi cand nu esti pe fuga. Iti garantez ca ai de ce :) 


Se pastreaza la congelator. Si acum, marele secret! Inainte sa-l savurati, il scoateti din congelator si il lasati la temperatura camerei cel putin 30 de minute. Crema trebuie sa sfie usor moale. Nu este un tort inghetata, deci aveti rabdare cu el :D Trebuie sa fie cremos atunci cand il mancati si nu exagerat de rece :)