Faceți căutări pe acest blog cu diacritice

Tarta delicioasa cu somon afumat


Dragii mei, am testat aceasta reteta inainte sa o gatesc pentru blog. Abia asteptam sa o repet pentru ca este absolut delicioasa. Va mai amintiti reteta mea de Quiche cu spanac? Blatul de tarta este fix ca cel de la Quiche. Pentru cei care au facut deja Quiche'ul o sa fie floare la ureche :)

  Pentru aluat:  
300g faina
100g unt rece dat prin razatoare
1 ou batut
2 linguri lapte rece
putina sare


Am pus intr-un bol mare toate ingredientele pentru aluat (mai putin laptele rece) si am inceput sa framant energic cu mainile pana am obtinut un aluat sfaramicios. Am adaugat laptele rece si am inceput iar sa framant pana s-a omogenizat complet. 
Mi-am format un guguloi de puteam sa sparg si geamul cu el :) L-am bagat la frigider pentru 10 minute. Dupa ce l-am scos de la frigider am inceput sa-l "lucrez" cu facaletul :) l-am asezat frumos in forma mea rotunda de tarta (25cm) si l-am mai bagat la frigider pentru inca 30 de min. Stiu...e cam plictisitor cu aluatul :))


Bun! Dupa 30 de minute am scos tava cu aluatul de tarta de la frigider si l-am bagat pentru 10 minute la cuptorul preincalzit 180 grade. Dupa care l-am scos si l-am lasat la racit. 


  Pentru umplutura:  
unt pentru tigaie
2 cepe medii tocate
2 cartofi mari (600g)
1 legatura de marar
200g somon afumat feliat
3 oua
375ml smantana (24% grasime)
sare si piper


Intr-o tigaie medie am topit o lingura de unt si am prajit ceapa pana a devenit usor maronie. In jur de 10 minute. Am asezat-o frumos pe aluatul deja racit.


Sa castig timp, am fiert cartofii deja feliati. Feliile trebuie sa fie usor grosute. S-au fiert mai repede asa. Am pus feliile de cartofi la fiert iar cand apa a inceput sa fiarba am mai lasat pe foc 5-7 minute. De verificat cu o furculita sa nu devina prea moi. Dupa ce s-au racit putin i-am asezat frumos peste ceapa prajita, am presarat marar proaspat, sare si piper.


Peste cartofi am asternut feliile subtiri de somon afumat :)


Si ultimul pas... separat intr-un bol am amestecat smantana cu ouale bine batute, sare si piper. Am turnat toata compozitia peste somon. Si cam atat. 


Am bagat-o la cuptor pentru 40-50min - 180 grade. La final trebuie sa fie usor rumenita.


Merge senzational cu salata din frunze de spanac si dressing de lamaie cu ulei de masline.
Noua ne place sa mancam tarta rece :)