Exista un fel de extremisti ai mancarii. Oameni care ti-ar da foc in piata publica pentru ca ai mancat carne sau te-ar spanzura pentru un cub de zahar. Uneori mi-ar placea ca acesti oameni sa fie extremisti pana la capat si sa protesteze pana la capat facand greva foamei.
Nimeni nu le-ar pune macar o perfuzie, ca si glucoza aia e “de dulce”.
E Craciunul, daca nici acum nu fac ceva dulce (poate si o porcarie) inseamna ca nu mai fac niciodata!!
Iar eu m-am decis. Gura din care ies cuvinte e mai putin satisfacuta decat cea in care intra o mancare buna. Mai ales daca e desert si te aduce fix pana in copilarie. Daca va placea turta dulce sau placinta cu mere sau ambele, atunci o sa va placa tortul.
Ingrediente uscate:
- 230g faina alba
- 140g faina integrala
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita praf de copt
- 1/2 lingurita sare
- 1/2 lingurita ienibahar
- 2 lingurite scortisoara
- 1/2 lingurita cuisoare (zdrobite in mojar)
- 1/2 anason (zdrobit in mojar)
- 1/2 lingurita nucsoara
Am inceput cu ingredientele uscate. Intr-un bol maricel am amestecat toate ingredientele uscate si am lasat pentru moment deoparte.
Ingrediente umede:
- 80 ml unt topit
- 70g zahar brun
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 150 ml melasa (eu am cumparat-o de aici)
- 1 ou batut
- 250 ml de lapte acru (pentru a-l face acru: amestecam laptele cu cu o lingura de suc de lamaie)
- 1 lingurita de ghimbir proaspat ras
In alt bol maricel am inceput sa combin pe rand ingredientele umede: untul cu zaharul, esenta de vanilie, melasa, oul, laptele si ghimbirul proaspat. Am amestecat binisor pana s-au combinat frumos dupa care am adaugat si ingredientele uscate.
Am amestecat in continuare cu o spatula pana am obtinut un maron uniform.
Deja miroase a Craciun :)
Deja miroase a Craciun :)
Melasa este destul de importanta in aceasta reteta. Din comoditate am vrut sa o inlocuiesc cu miere de albine dar am facut bine ca am insistat sa o caut. A meritat. Nu a contat doar la gust ci si la aspect, iar aici ma refer la acest maroniu intens :)
Mi-am pregatit o forma de tort detasabila (25cm). Am uns-o cu putin unt si am tapetat-o cu faina. Am turnat toata compozitia in forma si am introdus-o la cuptorul preincalzit. 180 grade pentru 45 de min. Verificati cu o scobitoare si daca este nevoie il puteti lasa pana la 50-55min. Depinde de cuptor.
M-a trasnit o idee. De data asta buna :) M-am gandit, daca tot este un tort special care se serveste cald, cum ar fi la gust daca as avea un sos de mere langa. M-am pus sa fac. Foarte repede l-am pregatit. Reteta aici.
Acest tort aromat de turta dulce se serveste caldut (nu fierbinte). Asa ca nu uitati dupa ce va pregatiti felia de tort sa o si incalziti putin la cuptor. Cateva minutele :) Chiar face toata diferenta.
L-am decorat cu coaja de portocala si putina scortisoara.
Daca nu vreti sa-l savurati cu sos de mere puteti incerca si cu inghetata ;)