Am făcut-o și p-asta! Nu credeam că o să mă văd vreodată înfășurând sarmale. Este pentru prima dată în viața mea! Deci, se poate! Și culmea, nici nu a fost atât de complicat cum credeam. Când i-am spus lui Radu că sunt fără carne (de post) a cam strâmbat din nas. Pe măsură ce făceam sarmalele, mirosul i-a cam schimbat părerea. Sigur că i-au plăcut! A mâncat vreo 5. Dar le așteaptă și pe alea cu carne... :)
Câțiva pași importanți când
folosim un vas de lut. Am observat că sunt două tipuri. Lut poros sau lut smălțuit
(glazurat). Vasul meu de lut este glazurat, ca atare am scăpat de toți pașii de
mai jos. Cel din lut poros este mai delicat cu întreținerea lui. Ca atare
trebuie respectați câțiva pași.
1. Înainte de utilizare, țineți vasul de lut
complet scufundat în apă rece pentru 20-30 min.
2. Nu încălziți cuptorul în prealabil. Vasul de lut
se introduce întotdeauna în cuptorul rece altfel riscați să pocnească chiar în
cuptor.
3. După utilizare, vasul se curăță cu apă fierbinte
și puțin oțet.
4. După spălare, uscați vasul foarte bine, altfel
face mucegai.
Știu, pare complicat, dar merită! Gustul chiar e
diferit ;)
I n g r e d i e n t e:
2 cepe medii (tocate fin)
2-3 linguri de ulei pentru
călit ceapa
1 morcov mare (dat prin
răzătoare)
500g ciuperci champignon
(tocate mărunt)
150g orez brun (spălat și
scurs bine)
60ml cognac
1 lingură rasă cu cimbru uscat
1 linguriță de piper măcinat
1 linguriță de oregano
1 linguriță de paprika dulce
1-2 lingurițe rase cu sare
½ legătură pătrunjel verde (tocat mărunt)
½ legătura mărar (tocat mărunt)
O mână mare de stafide
1 varză murată mare din care am alea frunzele mai
moi iar pe cele mai tari le-am tocat mărunt (Puteți
folosi și frunze de viță. Dacă folosiți varză murată nu uitați să țineți
frunzele 1-2 ore în apă. Nu e grav dacă uitați, doar că o să vă iasă sarmalele
puțin mai acre)
400ml suc de roșii
4 linguri pastă de roșii
Boabe de piper
4 frunze de dafin
Apă fierbinte combinată cu 50ml ulei de măsline
Pentru servit: mămăliguță, ardei iute murat și smântână de ovăz
sau orez
1. Într-o tigaie măricică căliți ceapa câteva minute
în 2-3 linguri de ulei, până devine sticloasă.
2. Adăugați jumătate din morocovul ras și mai căliți
2 minute.
3. Adăugați în tigaie ciupercile. Amestecați ușor și
căliți până se înmoaie puțin.
4. Acum e momentul să puneți orezul, cimbru, piper,
oregano, paprika, sarea, pătrunjelul, mărarul și stafidele. Amestecați bine și
mai căliți 3 minute. Gata compoziția!
5. Ah.... să nu uităm de cognac! :D
6. Întindeți pe masa de lucru câte o frunză de varză
și puneți pe ea o lingură din compoziție. Înfăsurați, rulați și așezați-le
frumos deoparte până le faceți pe toate.
7. Puneți din varza tocată mărunt împreună cu restul
de morcov pe fundul vasului de lut.
Amestecați sucul cu pasta de roșii și turnați un
sfert din cantitate pe varza tocată.
8. Asezați sarmalele pe varză și mai turnați puțin
suc de roșii și niște oregano/cimbru uscat.
9. Mai puneți un strat subțire de varză tocată mărunt
și turnați si ce a mai rămas din sucul de roșii.
10. Adăugați apa fierbinte combinată cu uleiul de
măsline până la nivelul sarmalelor.
11. Băgați vasul în cuptorul rece și setați-l la 160
de grade pentru 3 ore din care 30 de minute la final fără capac.
Vă garantez că aceste sarmale pot fi și de dietă.
Atât de ușoare sunt :)
Savurați cu smântână de orez sau ovăz, mămăliguță și
ardei iute. Sunt delicioase! Poftă mare!
Această rețetă nu este în
cartea mea, dar alte 100 de rețete sunt :) Poți comanda cartea mea Gust Verde de aici. Sărbători frumoase dragii mei! :*