Faceți căutări pe acest blog cu diacritice

O cină perfectă: somon delicios la cuptor în sirop de arțar, mousse de mazăre și un desert pe măsură.


Ce gătesc când ne vin prieteni în vizită? În general mâncăruri rapide ca să avem timp să mai stăm și de vorbă :D Mai jos aveți combinația noastră preferată! Radu ar mânca ecest somon zilnic! Atât de mult îi place siropul de arțar :))
Noi am savurat somonul lângă un mousse fin din mazăre și niște cartofi ușor crocanți la cuptor. 
  pentru somon (4 poții):  

4 bucăți file de somon proaspăt
120 ml sirop de arțar
sucul de la o lămâie
4 căței de usturoi zdrobiți bine
3 linguri sos de soia
sare și piper după gust


1. Amestecați într-un bol mic toate ingredientele de mai sus (fără somon).
2. Așezați frumos bucățile de somon într-un vas termorezistent și turnați peste ele tot amestecul de mai sus.
3. Acoperiți vasul cu folie din plastic și hopa cu el la marinat (la frigider) pentru 60min. Pe la jumătatea timpului trebuie să-I întoarceți și pe partea cealaltă.
4. Pre-încălziți cuptorul la 200 grade și băgați pestele în cuptor pentru 30-40 minute. La final el trebuie să fie rumenit la suprafață. Gustul este demențial. 


  pentru mousse de mazăre (4 porții mici):  

450g mazăre congelată
10 linguri cu lapte cald
60g unt, la temperatura camerei
3 lingurițe cu pesto alla Genovese
sare și piper după gust


1. Fierbeți mazărea cogelată conform instrucțiunilor de pe pungă (în jur de 5 minute). 
2. Scurgeți bine mazărea și puneți-o în blender împreună cu restul de ingrediente. Mixați câteva minute până obțineți o cremă fină asemănătoare cu un mousse.


  pentru cartofiori crocanți:  

2 kg de cartofi mici în coajă (i-am luat de la Mega Image)
10 căței de usturoi în coajă doar puțin zdrobiți
Ulei de măsline
Sare, piper, oregano 


1. Spălați bine cartofii. Deși sunt micuți, tăiați cartofiorii în 2 sau 3 bucăți. Nu îi curățați de coajă (sunt speciali pentru gătit în coajă).
2. Puneți cartofiorii într-un bol mare și îi acoperiți cu apă rece și o linguriță de sare. Lăsați la odihnit 1 oră.
3. Scurgeți bine cartofii de apă și stropiți-i generos cu ulei de măsline, sare și piper. Amestecați bine!
4. Așezați frumos cartofii pe o tavă cu hârtie de copt. Puneți printre ei și cățeii de usturoi în coajă.
5. Băgați la cuptorul pre-încălzit (cu 20 de minute înaintea somonului) 200 grade timp de 60 de minute.


Ce am gătit la desert? Ceva ușor! O tartă absolut delicioasă cu lămâie. Dulce, dar fără zahăr! Găsiți rețeta în cartea mea Gust Verde.