Sunt născută la Constanța, dar sunt moldoveancă. Tata a “furat-o” pe mama pe un cal alb din tablă mirosind a motorină. Cei care nu văd poezia nici unde este vor spune că era o banală rată, o mașină în care destinele se înghesuie pe un traseu tur-retur.
Mama nu s-a mai întors, cel puțin nu să rămână.
S-a întors să mă aducă pe mine la bunici, într-o lume unde chiar și televizorul alb negru era o minune a tehnicii.
O lume fără facebook unde "ad as firend" se întâmpla la fântână și newsfeed-ul era pe soseaua principală. De fapt singura.
Din acea perioadă a copilăriei mele ador mirosul de fân cosit și pe cel de bălegar.
Știu, nu e tocmai ce așteptați de la o doamnă, dar v-ați întrebat dacă mirosul de gaze de eșapament chiar e o binefacere a lumii moderne?
În satul meu femeile se îmbrăcau cu ie. Nu se numea “la blouse roumaine”. IE pe care adesea și-o făceau chiar ele. Beau din căni de lut meșteșugite la două străzi distanță, mergeau în căruțe făcute din lemnul unor copaci la umbra cărora se sărutaseră prima dată părinții lor și aveau apă plată la temperatura puțului. LUMEA ÎNTREAGĂ PĂREA FĂCUTĂ DE NIȘTE MEȘTERI POPULARI.
Apoi ne-am modernizat. Sau ne-am înstrăinat. N-am știut să păstrăm ce era bun din ce era al nostru. Părea că doar străinii pot să fie geniali deși găsești mai mult adevăr în Proverbele Românilor decât în multe cărți din NewYorkTimes Bestsellers List.
De multe ori când merg la munte văd produse care sunt vândute drept populare și miros minciuna. Sunt prea… perfecte. O ie cusută de o femeie în Bucovina are mereu câte un element care îți spune că e “de mână”. O imperfecțiune în ochii unora, ca o aluniță deasupra buzei sau pe gambă. Ce gambă perfectă ar fi fost dacă nu avea alunița. Perfectă și plictisitoare.
A fost nevoie să-și ia Prințul Charles casă la Viscri și să ne ridice în slăvi străini geniali ca să ne dăm seama că și noi avem ce spune lumii, nu doar ce asculta?
Poate.
Nu e niciodată târziu să îți aduci aminte cine ești.
Și dacă vrei să susții tradițiile și să-ți faci o bucurie nu veni cu scuza că Bucovina sau Horezu sunt foarte departe! Grație prietenilor mei de la Art&Craft tradiția, lutul, războiul de țesut, bunicile, meșterii sunt LA UN CLICK DISTANȚĂ!
Ai chiar clipuri în care vezi cum sunt realizate produsele tradiționale pe care poți să le cumperi! Eu port o IE din Bucovina pe care am luat-o prin ei. Știu că o parte cinstită din bani a ajuns la femeia care mi-a cusut-o și mă simt al dracului de bine. Eu știu cine sunt. Tu știi cine ești? Amintește-ți.