De obicei îmi încep rețetele cu un text de
introducere. Azi nu mă simt inspirată la scris, ci doar la gătit. Așa că vă
spun direct, acest tort trebuie share-uit cu oameni dragi vouă. E atât de aromat încât și pisica mea a stat pe lângă cuptor.
Sincer, o înțeleg perfect. E normal să poftească, doar e însărcinată :D
Fuga după ingrediente și haideți să-l facem!
E posibil să aveți deja toate ingredientele prin casă. :)
pentru un tort cu tava de 26cm
300g făină albă
160g fulgi de ovăz
60g fulgi de porumb
50g zahăr brun
un strop de sare
190g unt rece
6 mere mari
3 linguri cu suc de lime
2 lingurițe cu scorțișoară
3 linguri sirop de arțar
1 linguriță cu esență de vanilie
1. Într-un bol mare puneți primele 5 ingrediente (făina, fulgii de ovăz și porumb, zahărul și sarea) și amestecați ușor.
2. Adăugați untul dat prin răzătoare și începeți să amestecați bine
compoziția cu ajutorul mâinilor sau cu o furculiță. Aspectul la final trebuie
să fie nisipos. Chiar sfărâmicios.
3. Împărțiți compoziția în două și puneți prima jumătate într-o formă
de tort detașabilă. Presați foarte bine cu ajutorul unei linguri până obțineți
aspectului unui blat de tort. Lăsați deoparte.
4. Să ne apucăm de umplutura cu mere. Curățați merele de coajă și
tăiați-le în felii subțiri, renunțând la cotor.
5. Puneți feliile de măr într-un bol mare și adăugați sucul de lime,
scorțișoara, siropul de arțar și vanilia.
6. Amestecați bine până “murdăriți” toate feliile de măr cu acest sos absolut delicos! :)
7. Așezați feliile de măr în tava de tort peste
blatul presat bine mai devreme.
8. Peste măr puneți cealaltă jumătate din
compoziția de blat și presați la fel de bine.
9. Băgați tava de tort la cuptorul preîncălzit
(180 grade) pentru 50 minute. La final trebuie să fie ușor rumenit la suprafață.
10. Când e gata, îl scoateți din cuptor și îl lăsați să se răcească
complet la temperatura camerei după care îl băgați la frigider pentru 3 ore sau
cel mai bine peste noapte. Este mult mai delicios așa, plus că blatul nu mai
este la fel de sfărâmicios după ce stă la rece. Așa că nu vă grăbiți să-l
mâncați :) Aveți puțină răbdare cu el pentru că va fi
demențial.
L-am savurat cu topping de sirop de arțar. O nebunie completă! :))
Poftă mare! :)