Puteți cuceri pe oricine cu acest tort. Ba chiar
te poți împăca și cu fostul sau fosta. Nu vă pot descrie gustul lui. Nici n-aș
vrea. Aș vrea cu adevărat să-l faceți ;)
pentru caramel:
200g zahăr
60ml apă
150ml smântână pentru frișcă (neîndulcită)
30g unt
un strop de sare
1 linguriță cu esență de vanilie
Primul pe listă: caramelul! Trebuie să avem puțină
grijă pentru că Domul Caramel este cam sensibil. Dacă lăsăm prea mult zahărul
pe foc se va arde și va avea un gust amar, iar dacă îl lăsăm prea puțin o să
obținem un caramel prea lichid. Nu vă speriați, dacă urmați pașii de mai jos
așa cum sunt vă asigur că o să obțineți cel mai delicios caramel. Eu am dat-o
în bară de 4 ori :)) Începem?
1. Puneți zahărul împreună cu apa într-o crăticioară.
2. Dați drumul la foc mic (folosiți cel mai mic
ochi de pe aragaz) și puneți pe telefon un timer de 8 minute.
3. După aproximativ un minut zahărul începe să
fiarbă. Veți vedea niște bulbuci :)
4. Zahărul începe să se închidă la culoare pe margine.
5. La un moment dat o să obsevați că tot zahărul
și-a schimbat culoarea. Probabil că vă sună telefonul acum. Dacă aveți ghinion este o prietenă. Vă ține un sfert de oră de vorbă și ardeți caramelul. :)) Printr-un efort de voință nu răspundeți nimănui! Când se scurg cele 8
minute opriți focul.
6. Amestecați ușor cu o lingură de lemn și
începeți să turnați puțin câte puțin din smântâna pentru frișcă. Nu vă
speriați, aici o să aveți parte de mega bulbuci :)
7. După ce s-a liniștit caramelul, adăugați bucățica de
unt și amestecați foarte bine.
8. Turnați caramelul în alt recipient și lăsați-l
să se odihnească la temperatura camerei.
pentru blat:
3 ouă (la temperatura camerei)
60g zahăr
60g făină combinată cu ½ linguriță praf de copt
½ linguriță esență de vanilie
Haideți să facem cel mai pufos blat! Vreau să
știți că această rețetă poate fi folosita cu mare succes atunci când
vreți să faceți un tort din mai multe straturi.
1. Puneți ouăle într-un bol mare și cu ajutorul
unui mixer de mână (sau stand mixer ca al meu) mixați-le pentru 1 minut la
viteză mare.
2. Adăugați zahărul cu vanilia și mixați la viteză
maximă în continuare pentru 8 minute.
3. Adăugați făina și mixați ușor de tot, la cea
mai mică viteză, până se încorporează perfect.
4. Turnați compoziția uniform într-o formă de tort
detașabilă (22-24 cm) cu hârtie de copt pe fund (nu mă pot abține să mă joc cu formule cu dublu înțeles) :))
5. Nivelați frumos și introduceți tava în cuptorul
preîncălzit (175 grade) pentru 25 de minute. La final, faceți testul cu
scobitoarea și vedeți dacă s-a copt suficient.
6. Lăsați blatul să se răcească la
temperatura camerei.
pentru cremă:
400g mascarpone
850ml smântână pentru frișcă (neîndulcită)
240g ciocolată albă Heidi
1. Puneți ciocolata albă într-o crăticioară la foc
mic și amestecați ușor până se topește toată. Lasați-o să se răcească complet la temperatura camerei. Există riscul să se taie dacă este fierbinte în momentul în care o combinăm cu crema de mascarpone .
2. Într-un bol mare puneți mascarpone și smântâna
pentru frișcă. Porniți ușor mixerul după care măriți viteza.
3. Aveți grijă să nu mixați prea mult. Compoziția
trebuie să arate exact ca o cremă, nu ca o frișcă țeapănă :)
4. Luați 2-3 linguri din crema mascarpone și amestecați
ușor cu ciocolata albă topită. Faceți treaba asta de două ori.
5. Turnați tot amestecul de ciocolată albă în
bolul mare cu crema de mascarpone. Amestecați ușor și cu răbdare până se
combină perfect.
6. Blatul
s-a răcit. Îl scoateți ușor din forma de tort detașabilă și îndepărtați hârtia
de copt de pe fund. :)
7. Puneți blatul la loc. Exact cum era în forma de
tort.
8. Turnați toată crema de mascarone peste blat și
nivelați frumos.
9. Introduceți tortul la frigider pentru cel puțin
4 ore.
10. După ce se întărește suficient încât să puteți
îndepărta forma de tort, turnați caramelul și nivelați frumos. Eu am pus în
mijloc un strop de fistic totcat :)
Poftă bună dragii mei! Sper să vă placă. În grupul nostru de prieteni se tot vorbește despre tortul ăsta. Se pare că le-a cam plăcut :))